Egyetemes Imahét 2012

A 2012-es Imahét igei vezérfonalát lengyelországi testvéreink állították össze. 2010-ben osztoztunk gyászukban, amikor államfőjük, Lech Kaczynski repülőgépszerencsétlenségben elhunyt. Idén megtapasztalhattuk, hogy jó, ha van egy nemzet az Európai Unióban, aki barátilag gondol ránk, magyarokra és akár fel is szólal a védelmünkben. Az Imahét alkalmával most lehetőségünk van arra is, hogy barátságunk gyökereire tekintsünk.


„Lengyel, magyar két jóbarát, együtt harcol, s issza borát...” („Polak, wegier, dwa brataki, i do szabli, i do szklanki.) - szól a régi közmondás, mely jól megjeleníti az erős történelmi kapcsolatot, ami európai történelmünket végigkísérte. Egyes tudósok azt állítják, hogy kapcsolatunk ennél is régebbi: valószínűleg kb.10.000 évvel ezelőtt közös népcsoporthoz tartoztunk.


Bennünket szilágyságiakat talán még szorosabban köt a lengyelekhez Bárhory István fejedelmünk, aki 1533-ban Szilágysomlyón született és 11 éven keresztül viselte a lengyel királyi koronát.


Hasonló a két nép vérmérsékletében, hogy nem tűrték a szolgaságot, ezért a történelem folyamán számos alkalommal lázadtak az elnyomó hatalmak ellen. Így történelmünket vereségek és győzelmek sorozata jellemzi. Ezért foglalkozik mélyebben az idei imahét igei vezérfonala azzal, hogy mit is jelent győzni, vagy veszíteni.


Az idei esztendőben az Egyetemes Imahét összeállítói abból a meggyőződésből indultak ki, amikor munkájukhoz hozzáláttak, hogy a mindenkori embernek szüksége van  átformálódásra, átalakulásra. Kérdés azonban, hogy megválaszthatja-e az ember, hogy mi formálja, mi alakítsa. Minden bizonnyal, hiszen eldönthetjük milyen könyvet vegyünk a kezünkbe, mit nézzünk a TV-ben, kivel barátkozzunk, kinek a véleményére adjunk és kiét mellőzzük. Az idei imahét egy-egy napjára olyan dolgok lettek összeválogatva, ami jó irányba formál, jó irányba alakít bennünket. Megragadja életünket és arról a pontról, ahol rendszeresen alul maradunk és veszteségeket kell elkönyveljünk, felemel abba az állapotba, ahol megszűnik a vesztes kategória és mindenki győztessé válik. Így hallhatunk majd a szolgáló Krisztusól, az Úrra való csendes várakozásról, a szenvedő Szolgálról, az Úr gonosz feletti győzelméről, a feltámadott Úr békességéről, Isten állhatatos szeretetéről, a jó Pásztorról és Krisztus uralmáról.


Jézus haláltusája közben azért imádkozott, hogy tanítványai egyek legyenek, hogy ezáltal a világ higgyen. Ez a „győzelem” lelki átalakulás, megtérés által lehetséges. A Krisztusban való egység létrejöttekor megszűnik a vesztes kategória, mert mindenki győztessé válik Általa és Benne. „...aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16). Ez Isten győzelemre vezérlő szándéka az emberrel.
„Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt, / Rajta, bátran! - megsegít és győzedelmet ad.” (476. ének)

 

Gyülekezetünkben február 12-19. között tartjuk az Imahetet. Nyitó istensztisztelet vasárnap 1030-tól. Hétköznapi alkalmak 18 órai kezdettel. Úrvacsoraosztással egybekötött záróistentisztelet vasárnap 1030-tól.

Meghívott vendég igehirdetők:

 • Vasárnap:    Ráksi Lajos
  a Partiumi Keresztény Egyetem lelkipásztora - Nagyvárad
 • Hétfő:            Püsök József Attila
  református lelkipásztor - Sarmaság
 • Kedd:            Paniti Eszter
  református lelkipásztor - Kémer
 • Szerda:         Varga Károly
  református lelkipásztor-esperes Koltó - Katalin
 • Csütörtök:    Májernyik Mihály
  római katolikus plébános - Margitta
 • Péntek:         Tarsoly Gyula
  református lelkipásztor - Szilágyszér
 • Szombat:      Mike Abigél
  református segédlelkész - Nagyvárad-Rét
 • Vasárnap:    Korda Zoltán
  református lelkipásztor - Szatmárnémeti-Láncos


Előtte azonban február 4-én, szombaton 17 órától vándorkiállítás megnyitó. Ne felejtsük!


Mindannyiótokat hívunk és várunk ezekre az alkalmakra!

tl

 
Imahet_2012
 
Imahet_Szilagycseh